+0 - 0  by /0 comments

El robot reconvertit en arma que va abatre el franctirador de Dallas

El franctirador que el passat dijous a la nit va matar cinc policies, durant una protesta contra l’abús policial, va ser abatut per un robot. És la primera vegada, segons experts i fabricants, que la policia utilitza un robot per acabar amb la vida d’una persona, ja que fins ara aquest recurs es feia servir només en zones de guerra.

Un robot reconvertit en arma en un intent desesperat per reduïr l’atacant

El model del robot que va matar el franctirador, un Remotec model F-5, habitualment serveix per detectar i destruïr explosius, però en el moment del tiroteig, els agents, en un intent desesperat de reduïr l’atacant, van decidir donar-li un nou propòsit: li van col·locar explosius i el van fer esclatar al costat de l’agressor, acabant així amb la seva vida.

“Quan tots els intents de negociar amb el sospitós van fallar, i durant l’intercavi de trets, el departament va utilitzar el robot tàctic mecànic com a últim recurs, per enviar un explosiu i salvar les vides dels agents i dels ciutadans”, va explicar la policia de Dallas en el blog en què narren els avenços de la investigació.

Els agents van optar per aquest recurs insòlit després d’hores de negociacions i d’intercanvi de trets amb l’atacant, un ex-soldat de l’Exèrcit dels Estats Units que va tornar de l’Afganistan el 2015.

Segons la premsa local, el departament va comprar el robot fa uns anys, com a part d’un programa pel qual el Pentàgon ven equipament militar utilitzat a les forces de seguretat del país. Exèrcits de tot el món disposen de robots fabricats per al combat, inclosos els drons (avions no tripulats) armats, però el fet que la policia disposés d’un robot armat ha generat debat social sobre la militarització del cos i l’ús de tecnologia de control remot per a operacions de seguretat als Estats Units.

Precisament aquest va ser un dels debats que va sorgir durant les protestes que va desencadenar la mort del jove negre Michael Brown a mans d’un policia blanc a l’estiu de 2014.

El professor de la Universitat de Washington i expert en lleis i robòtica, Ryan Calo, no considera que l’ús del robot en una situació excepcional com la de Dallas obri cap qüestió legal, malgrat que l’assumpte sigui sensible. Seria diferent, afirma, si “els agents utilitzéssin robots terrestres i drons en aturades rutinàries, la qual cosa seria problemàtica si tinguéssin força letal. Disminuïria la consciència situacional i faria més fàcil que s’escalés” la violència, afirma per a la revista Fortune.

La policia de Dallas no ha donat més detalls sobre el model de robot emprat, ni ha aclarit si va sobreviure a l’explosió i es va poder recuperar.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *