+0 - 0  by /0 comments

El president espanyol podrà mobilitzar els Mossos i Urbans amb la nova llei de Seguretat

El govern espanyol ha aprovat l’avantprojecte de Llei de Seguretat Nacional que situa el president espanyol com el màxim coordinador en matèria de seguretat

El govern espanyol prepara una llei de Segretat Nacional que centralitzarà tots els recursos en mans del president espanyol. El consell de ministres ha donat llum verda a l’avantprojecte de llei que permetrà, entre d’altres, que Mariano Rajoy mobilitzi Mossos, Ertzaintza, Policia Foral, policies locals, i fins i tot recursos privats en cas d’atacs terroristes o catàstrofes naturals.

L’avantprojecte diu que en cas d’una situació d’emergència on es posi en risc la seguretat nacional, el president del Govern espanyol tindrà potestat per decretar mesures excepcionals. Per exemple podrà ordenar la movilització de les forces armades, les policies autonòmiques i municipals i movilitzar tots els recursos públics i privats.

Més coordinació

El govern espanyol explica aquestes mesures per millorar la coordinació interministerial i amb les administracions davant d’emergències determinades i deixar clar qui porta el comandament. La llei no comportarà  i segons ha explicat la vicepresidenta no comportarà retallades en els drets i llibertats.

Fins ara hi ha un reguitzell de normes i protocols disperses. Es preten dotar d’una nova eina al govern espanyol davant les noves amenaces globals que són complexes i canviants.

Terrorisme i catàstrofes naturals

El atacs terorristes és una de les amenaces que contempla la llei. Però també es contemplen altres amenaces a la seguretat col·lectiva com les catàstrofes naturals o els ciberatacs que podrien comportar l’aturada i el col.lapse de serveis bàsics.

Entre les amenaces hi ha la vulnerabilitat energètica, com una gran apagada de llum, els conflictes armats o grans fluxes d’immigració irregular.

La llei és de moment un avantprojecte. Ara passarà a mans dels organs assessors del govern espanyol com el Consell d’Estat.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *