
El Govern estudia la sinistralitat a la Policia Local per regular coeficients reductors de jubilació
El Govern estudiarà la sinistralitat en l’àmbit de la Policia Local per regular els coeficients reductors que pugui aplicar aquest col·lectiu per accedir a la jubilació abans que la població general, i ja ha posat en marxa una plataforma a través de la qual més de 120 ajuntaments han remès ia la informació pertinent.
Així ho ha assenyalat aquest dimarts la diputada popular Ana Belén Vázquez a la Comissió d’Ocupació del Congrés, durant el debat d’una iniciativa d’UPyD demanant que es reconegui la perillositat de la professió perquè els agents municipals puguin jubilar-se abans.
En aquest sentit, la portaveu del PP, inspector de Policia de professió, ha assegurat que la Secretaria d’Estat de la Seguretat Social “ja ha iniciat els treballs” per elaborar l’estudi “preceptiu” sobre la sinistralitat en el col·lectiu de la Policia Municipal .
Criticada UPyD per “oportunista”
De fet, des de finals de juny està en marxa un “canal segur de transmissió d’informació” i 120 ajuntaments ja han remès totes les dades relatives a 14.654 agents per “començar a elaborar aquests informes i poder establir una legislació sobre els coeficients reductors“. “El Govern els va a posar en marxa perquè tots els policies del territori nacional tinguin dret als coeficients reductors. Ja s’estan donant passos, i ho saben”, ha afegit Vázquez.
De fet, ha carregat contra l ‘”oportunisme” de la formació magenta per presentar aquesta iniciativa per intentar “posar la guinda del pastís”, quan al seu parer això només correspon al Govern ia les associacions de policies, que fa cinc anys lluitant per aquest objectiu “de justícia”.
Una cosa semblant opina la socialista Isabel López i Chamosa, qui ha recordat que els policies locals ja tenen una regulació sobre com accedir als coeficients i que “s’estan reunint amb la Secretaria d’Estat de la Seguretat Social per a arribar a acords en aquest tema”.
“El problema no és el cost de la mesura, sinó el cost per a les persones que tenen més de 35 anys ara i que ja no tenen temps per a cotitzar més. Qui paga el cost de tots els que estan en l’edat propera a la jubilació? ¿Els ajuntaments, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP)? Aquest és el problema “, ha afegit, subratllant que la reivindicació és” justa i raonable “i que el PSOE li dóna suport, però que s’ha de resoldre a través de un “acord” amb el Govern.
L’Ertzaintza ja els té
El portaveu econòmic d’UPyD, Álvaro Anchuelo, ha defensat que l’actual normativa permet aplicar coeficients reductors per a determinats col·lectius, si compleixen uns requisits de perillositat o excepcionalitat que, al seu parer, la Policia Local té. A més, ha recordat que això ja s’aplica a l’Ertzaintza i que altres països com Alemanya o Bèlgica també compten amb una regulació d’aquest tipus.
Així, considera que l’únic argument en contra podria ser el cost, perquè els coeficients no podrien afectar l’equilibri de la Seguretat Social, tot i que creu que una major cotització resoldria el problema.
Carles Campuzano, de CiU, ha defensat que “un suport decidit i clar” de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ajudaria a aplanar el camí a aquesta demanda “legítima”, mentre que per part del PNB, Emilio Olabarria veu “raonable “la proposta tot i que alerta de la” dificultat de la seva ubicació normativa “perquè caldria una Llei de Policia Municipal.