
El 9N transcorre amb normalitat, tot i l’escenari límit de retirada d’urnes que es pretenia
Plena normalitat i civisme en un procés participatiu amb 2.305.920 participants – La falsa alarma d’atemptat amb químics a Cardedeu i l’agressió de cinc encaputxats a Girona, els incidents més importants de la jornada
El dia es presentava llarg pels prop de 7000 agents dels Mossos d’Esquadra, millers de policies locals i la dotació completa dels cossos estatals a Catalunya, a banda dels reforços arribats d’altres punts de l’estat espanyol.
L’ambient al llarg del dia -llevat dels incidents puntuals de Girona i Cardedeu- va ser de calma. Calma però que s’anava tensant, i especialment a la prefectura del cos de Mossos d’Esquadra, a mesura que arribaven les informacions de que als jutjats de guàrdia de Catalunya, particulars i partits polítics, interposaven denúncies contra l’anomenat “procés participatiu”.
En total els jutjats de Catalunya van rebre 24 denúncies contra el 9N. D’aquestes 15 van ser a Barcelona, 6 a Manresa, 2 a Tarragona i 1 a Badalona. A nivell policial preocupava especialment com respondrien la Fiscalia i els Jutjats de Guàrdia davant la petició de mesures cautelars consistents en el tancament de col·legis, intervenció d’urnes i paperetes i detenció d’algunes autoritats implicades en els procés participatiu.
Poc després de les 16 hores, i amb informe previ de la Fiscalia en que considerava “desproporcionat” el tancament de col·legis i retirada d’urnes sol·licitades pels denunciants, el Jutjat d’Instrucció número tres de Barcelona va dictar interlocutòria per la qual s’admetia a tràmit la denúncia presentada i ordenava al Cos de Mossos d’Esquadra la confecció d’atestat al respecte, però a l’hora no adoptava les mesures cautelars sol·licitades.
L’adopció de les mesures hauria estat límit per a la Policia de la Generalitat, tant com a repte operatiu com per la pròpia imatge del Cos. Tot i les crides a la desobediència fetes des d’alguns grups de mossos favorables a la independència, el conseller d’Interior Ramon Espadaler va reiterar que els Mossos d’Esquadra donarien compliment al que dictessin Jutges i Fiscals i, que en cap cas, es posaria als agents en la tessitura d’incomplir la llei. Justament aquest extrem havia aixecat moltes preocupacions entre representants sindicals del cos. Espadaler recordava si més no abans del 9N, que tota actuació de la policia s’havia d’emmarcar dins els principis de Congruència, Oportunitat i Proporcionalitat que preveuen tant la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat com la Llei dels Mossos d’Esquadra.
A banda del compliment de les ordres de jutges i fiscals, l’altre gran objectiu del cos va ser proporcionar seguretat ciutadana en el transcurs de la jornada. De fet gran part del desplegament va consistir en situar patrulles uniformades a les proximitats dels centres de participació. Llevat d’un incident a Girona, en que un grup de cinc encaputxats van intentar trencar una urna, i una falsa alarma a Cardedeu, la jornada va transcórrer amb normalitat i sense cap incident greu tot i l’afluència de més de 2.305.920 participants i les llargues cues per dipositar les paperetes.
A Cardedeu, just en el moment que es feia el recompte, es va detectar que algú havia dipositat un sobre amb pols que simulava una substància tòxica, acompanyada d’una carta amb amenaces, i que va fer necessari activar protocols NBQ de Bombers i Policia, tot i que més tard TEDAX Mossos va confirmar que la substància era innòcua.