+0 - 0  by /0 comments

Detingudes 52 persones que pertanyien a una organització criminal dedicada a la distribució de marihuana i al tràfic d’armes a tot Europa

· S’han practicat 58 registres a diversos domicilis i establiments de diferents municipis espanyols, així com a Lituània on s’han intervingut 26 quilograms de marihuana i altres substàncies estupefaents
· També s’han comissat armes de diverses classes en perfecte estat de funcionament, abundant munició, 14 vehicles d’alta gamma, maquinària per a la modificació d’armes, ordinadors i altres objectes
· A més a més, s’han desmantellat cinc plantacions de marihuana, algunes d’elles indoor i dos tallers utilitzats per a modificar les armes de foc
La Guardia Civil en equip conjunt amb els Mossos d’Esquadra i la col·laboració de la Lietuvos Kriminalinės Policijos Biuras, amb el suport de l’Europol, han detingut 52 persones d’una organització criminal dedicada a la distribució de marihuana i al tràfic d’armes a Europa com a presumptes autors dels delictes de tràfic de drogues, tinença il·lícita d’armes, blanqueig de capitals i encobriment.
L’operació es va iniciar a mitjan de l’any 2015 quan els agents van tenir coneixement de la possible existència d’una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana cap a diferents països de tot Europa, així com de la modificació d’armes inutilitzades que convertien en funcionals. Tenia el seu centre d’operacions a la província de València.
Per aquest motiu, i amb totes les dades aportades per les investigacions efectuades, es va donar inici a l’explotació de l’operació per a procedir a la detenció dels integrants de l’organització.
Fases de l’explotació
La primera fase va tenir lloc el mes d’abril de 2016 a diferents localitats de Catalunya.
Durant aquesta fase es van fer un total de 22 registres en diferents domicilis de Lleida i Barcelona i es van detenir 24 persones, de nacionalitats lituanes i espanyoles, entre les quals es trobava un fugitiu de la justícia lituana.
En els registres es van desmantellar quatre plantacions de marihuana i es van decomissar més de 1.000 plantes de diferents mides, 20 kilograms de cabdells llestos per a la comercialització, així com 100 grams de cocaïna, un kilogram de substància de tall, deu bàscules de precisió i tot tipus d’eines per al cultiu, envasat i distribució de la droga.
Així mateix, es van decomissar diverses armes de foc històriques, d’aire comprimit, detonadores i armes blanques, abundant munició de diversos calibres, 60.000 euros en efectiu, 14 vehicles, majoritàriament de gamma alta, ordinadors, tabletes i telèfons mòbils.
La segona fase va tenir lloc els mesos de maig i juny de 2016 a les províncies de Màlaga, Almeria, Múrcia i Alacant i es va tancar amb un total de 17 persones detingudes de diverses nacionalitats i 14 registres a domicilis i establiments.
Concretament, en un dels registres efectuats a la província d’Alacant, els integrants de la xarxa criminal haurien excavat en el subsòl d’un domicili i haurien instal·lat una sofisticada plantació de marihuana, a la qual s’accedia pel bany, aixecant el plat de la dutxa. Al seu interior es van decomissar més de sis kilograms de plantes de marihuana. A més a més, els agents van decomissar també un subfusell, diverses pistoles, abundant munició, armes blanques, un bolígraf-pistola, així com ordinadors, tauletes, navegadors GPS i telèfons mòbils.
D’altra banda, es va localitzar un taller utilitzat per a la modificació de les armes. Els agents van decomissar la maquinària que feien servir i nombroses peces d’armes de foc.
De manera paral·lela, la Lietuvos Kriminalinės Policijos Biuras va detenir nou persones relacionades amb aquesta organització criminal.
A la tercera i darrera fase es van fer tres registres a la localitat de Torres-Torres i es van detenir dues persones espanyoles a les províncies de Valencia i Castelló.
Transport de fruites i verdures per amagar la marihuana
Els integrants de la xarxa utilitzaven el transport de fruites i verdures, amb documentació falsificada, per amagar la marihuana durant la seva distribució cap a Europa.
Al mateix temps, a Espanya, l’organització es dedicava a l’adquisició i manipulació d’armes inutilitzades, les quals, un cop estaven llestes per al seu ús, eren utilitzades pels integrants de la xarxa, persones majoritàriament dels països de l’est d’Europa, i també les venien a diferents països.

Amb la detenció de tots els integrants de l’organització criminal es dona per desarticulada aquesta xarxa que operava a tot Europa.

L’operació s’ha desenvolupat amb la col·laboració de la Guardia Civil de València i Almeria, els Mossos d’Esquadra i la Lietuvos Kriminalinės Policijos Biuras, amb el suport a nivell internacional de l’Europol.
Les diligències instruïdes s’han entregat al Jutjats d’Instrucció número 4 de Sagunt (València).
+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *