+1 - 0  by /0 comments

Bolivia planteja prohibir vestir l’uniforme i els ascensos als policies amb sobrepès

El Comando General de la Policia Boliviana ha prohibit l‘ús d’uniformes als efectius que tinguin sobrepès i ha encarregar un estudi jurídic per aplicar un sistema de control. Els uniformats de base diuen que no tenen condicions per fer esports.

La prohibició es va donar mitjançant una instrucció, després que el 2 de desembre el president Evo Morales, des Cochabamba, suggerís frenar els ascensos per als uniformats que descuidin la seva formació física, per considerar que aquesta és part fonamental de la seva responsabilitat professional.

Un cap policial del Comando General ha confirmat a La Razón, diari de Bolivia,  que ja es va emetre una instrucció, d’abast nacional, en el qual s’ordena que els uniformats policials que estiguin amb sobrepès no han d’utilitzar l’uniforme. Aquesta ordre està dirigida a aquells oficials i efectius de baixa graduació actius, ha afegit la font.

L’entrevistat també va assegurar que el Comando General analitza jurídicament la forma d’aplicar el suggeriment del dignatari bolivià per als controls de pes, a través d’un sistema de controla la institució. Va afegir que el tema és conflictiu perquè els efectius no tenen horaris per poder alimentar-se correctament en el seu treball, per exemple, pel que és necessari un estudi que serà tractat per l’Alt Comandament a les pròximes setmanes.

El president de l’Associació Nacional de Suboficials i Sergents, Classes i Policies (Anssclapol), sergent Javier Quispe, va afirmar que a la policia no tots tenen el problema de sobrepès i si n’hi ha, d’alguns, és per la mala alimentació que existeix, quan estan en les oficines, o perquè mengen qualsevol cosa i fora d’horari quan són als carrers, durant la seva tasca de tenir cura de la seguretat ciutadana.

La situació física dels membres de la Policia és important, però han de reconèixer que no ens donen les condicions per fer exercicis ni les condicions per estar aptes en tot moment. Malgrat això, nosaltres treballem i ho va demostrar en els exàmens físics als que som sotmesos , ha assenyalat Quispe.

El representant dels efectius de baixa graduació va recordar que tots els membres de la institució policial van ingressar a les escoles bàsiques amb totes les aptituds requerides. Va afegir que, per això, es rebutja la proposta del president Morales que no ascendeixin els uniformats amb alguns quilos de més, ja que fins i tot s’arribaria a una forma de discriminació.

Morales va reflexionar als uniformats, no només policials sinó militars, sobre la necessitat d’una bona formació física durant tota la seva carrera i no únicament quan es troben com a cadets en etapa de formació. Per això va anunciar que el Govern complirà amb lliurar equipament als instituts de formació. També va dir que aquests centres d’instrucció haurien de ser centres de cultiu d’esportistes que representin Bolívia en esdeveniments internacionals, com passava en anys passats.

Respecte a les Forces Armades Bolivarianes ja hi ha una similar ordre, però ja institucionalitzada, en la qual indica que l’efectiu que estigui excés de pes no pot vestir cap uniforme militar, ja que l’efectiu que estigui en aquesta situació ha d’assistir a la seva font laboral de civil, amb vestit i corbata, depenent de la unitat. Aquesta disposició és aplicada per tots els membres de la institució castrense, oficials i subalterns.

Han de fer exercicis

El president de la Comissió de Drets Humans de Diputats, Rodolfo Carrer, va suggerir als uniformats fer exercicis per un tema de salut, independentment de les seves horaris de treball, ja que això afavorirà els membres de la Policia i Forces Armades.

Demanen un dia perquè facin esports

Dos fiscals i un advocat de la Pau suggereixen a les autoritats policials institucionalitzar un dia perquè els uniformats puguin fer esports i així evitar que caiguin en l’excés de pes, fet que va ser qüestionat pel president Evo Morales, qui va suggerir frenar els ascensos per als que arribin a aquest extrem. Aquesta dispensa d’hores per entrenar-se existeix en molts cossos policials occidentals, tot i que recentment s’han retirat per les retallades, com en el cas de la Policia Foral de NavarraAl Regne Unit  s’han plantejat reduccions salarials per aquells policies que no superin proves físiques de manteniment anuals.

Em sembla positiu que hagin aquestes propostes, però potser per ajudar hem d’implementar, com s’ho fa en les Forces Armades (FAS), un dia per fer esports, mateix que va ser institucionalitzat com divendres esportiu“, ha declarat l’advocat Carlos Fiorilo . Va afegir que això ajudarà bastant als uniformats, fins i tot per enfrontar al crim o organitzacions que fan mal a la societat boliviana.

El fiscal Marc Antonio Rodríguez, ha considerat que és encertada el suggeriment del dignatari bolivià pel bé dels policies, ja que els uniformats han de guardar un estat físic adequat per al compliment de les seves funcions policials. Ha afegit que el Comando Policial hauria d’analitzar la institucionalització d’un dia perquè facin esports, el que seria ideal per cuidar l’aspecte físic.

Fernando Villarroel, fiscal de matèria, ha considerat que hi ha gent, no només policies, que pateixen de sobrepès, però a causa d’una malaltia, de manera que les autoritats haurien de donar les condicions perquè els uniformats es posin en forma, perquè tot el que porta a una vida més sana i esportiva és bona, ja que ha d’haver un dia d’esports no només a la Policia, sinó en altres institucions.

S’ha de fer una anàlisi integral i fins i tot premiar policies que mantinguin un cos sa, òbviament després de molts anys de carrera. No tots els efectius es van descuidar i ells han de prendre consciència “, va dir Villarroel.

+ 1 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *