+5 - 57  by /0 comments

Barcelona en Comú planteja les seves propostes en seguretat

Impulsar la integració del Bombers de la Generalitat amb els de Barcelona, la creació d’una autoritat independent de queixes contra la policia i derogació immediata de l’Ordenança de Civisme, entre els compromisos destacats – El programa inclou la dissolució immediata de les Unitats USP (UPAS i UNOC)

   Programa Seguretat Barcelona En Comú (PDF)

 

La coalició electoral (ICV, EUiA, Podemos, Equo, Procés Constituent) liderada per Ada Colau ha publicat al seu lloc web les propostes programàtiques per a l’àmbit de seguretat i drets civils. El document fa referència a que d’acord amb el darrer baròmetre municipal, la seguretat ciutadana pròpiament, és la sisena preocupació de la ciutadania, mentre que subratlla que altres preocupacions com l’atur, problemes econòmics i la seguretat personal en termes amplis, encapçalen la llista de preocupacions de la ciutadania.

És a partir d’aquest plantejament que Barcelona en Comú planteja fer pivotar les polítiques de seguretat de les institucions cap a les persones individuals. El document afirma que l’Ordenança del Civisme i el control de l’espai públic que es fa actualment es fa “al servei de les activitats empresarials que no pas de les necessitats de les persones”, i qualifica que l’ordenança del civisme i la seva aplicació com a “populisme punitiu”. En aquest sentit el seu programa inclou la derogació immediata de l’Ordenança del Civisme, deixar de perseguir els venedors ambulants i cessar amb la persecució de la prostitució al carrer a Barcelona.

Considera que aquest “populisme punitiu” ha fet que quedi en segon pla el que consideren un debat prioritari, la definició del model policial que ha de servir als ciutadans de Barcelona. En aquesta línia però, mentre que a les propostes programàtiques s’inclou “impulsar la unificació dels cossos de bombers de Catalunya”, no n’hi cap de concreta sobre el model dual Mossos d’Esquadra – Guàrdia Urbana, tot i que proposa revisar els processos de selecció per ingressar a la policia, evitar el solapament de la Brigada Mòbil amb USP (UPAS), eliminant la de la policia local, impulsar un codi ètic -tot i que ja existeix-, instal·lar càmeres a totes les dependències i la creació d’un Observatori de Drets Humans amb poders semblants a una Inspecció de Serveis o la Independent Police Complaints Comission Britànica.

Altres propostes relatives a l’àmbit de la Guàrdia Urbana inclouen la creació d’una mesa de participació ciutadana en l’àmbit de seguretat policial, en que la ciutadania contribueixi a identificar les problemàtiques del territori. Així mateix, estableix que es prescindirà dels controls de trànsit “amb finalitat recaptatòria”.

En l’àmbit de Bombers s’adopta el compromís de tancar immediatament el Parc de Joan Miró i substituir-lo per un altre per determinar i treballar per impulsar la unificació dels Bombers de Barcelona amb els Bomebrs de la Generalitat.

Tot el document fa referències implícites a les actuacions més polèmiques dels darrers anys, i en especial al cas 4F i al cas de l’Esther Quintana.

 

Propostes programàtiques de l’Eix de Seguretat i Drets Civils de “Barcelona En Comú”

Derogació immediata de l’Ordenança de civisme.

Acabar amb les batudes racistes i xenòfobes enfocades a la persecució i criminalització de les persones migrants.

Creació d’un Observatori del compliment dels drets humans a la ciutat. Aquest observatori ha d’estar format per persones vinculades a entitats civils de defensa dels drets humans. Organisme públic que monitori les actuacions policials que pugui rebre denúncies ciutadanes i que tingui la potestat d’entrar a comissaries i recintes sense previ avís i per revisar les dependències de retenció de persones així com els expedients dels retinguts.

Instal·lació de videocàmeres en totes les comissàries de la Guàrdia Urbana per garantir que es respecten els drets de les persones retingudes.

Creació de mecanismes reals de participació ciutadana en matèria de seguretat policial. Basant-se en els principis de corresponsabilitat: la policia, conjuntament amb la ciutadania, identificaria quins són els temes que generen més inseguretat i sobre els

que cal incidir, de manera que l’activitat policial no depengués de criteris interns de la mateixa organització sinó que fossin el resultat d’una mirada conjunta sobre la ciutat.

Establir com a prioritat de la Guàrdia Urbana la coordinació amb tots els altres serveis públics, municipals, autonòmics, estatals o privats, amb l’objectiu manifest de facilitar que totes les persones que habiten la ciutat se sentin més segures.

Dissolució de la Unitat de Policia Administrativa i de Seguretat (UPAS) de la Guàrdia Urbana.

Creació d’una sindicatura de les persones sense llar, vinculada a la Síndica de Greuges de Barcelona.

Impulsar la revisió dels mecanismes de selecció de candidats als cossos policials de Catalunya.

Impulsar el desenvolupament del codi ètic professional per als cossos policials de Catalunya.

Prohibir la utilització de pistoles elèctriques Taser en el desenvolupament de les tasques de la Guàrdia Urbana.

Treballar institucionalment per a l’eliminació del CIE de Zona Franca i declarar la ciutat lliure de CIEs

Definir les actuacions de control sobre el trànsit segons la sinistralitat i prescindir dels controls amb finalitat exclusivament recaptatòria.

Impulsar la incorporació d’una perspectiva de gènere en les polítiques de seguretat i de prevenció de la victimització.

Impulsar un compromís públic amb l’eradicació de les violències masclistes, homòfobes i trànsfobes en els espais públics i privats, esdevenint una ciutat que combat totes les formes de violència contra les dones i les persones amb sexualitats i gèneres no normatius.

Acabar amb la persecució i criminalització de la prostitució al carrer.

Emprendre accions de treball de protecció per a les dones prostituïdes en circuits tancats. Assegurar l’accés de les treballadores socials d’ABITS en aquests establiments i la seva presència en situacions d’intervenció policial (de cara a atendre especialment persones sense papers).

Acabar amb la persecució i criminalització de venedors ambulants.

Impulsar la unificació dels cossos de Bombers de Catalunya.

Tancament del parc il·legal de l’Escorxador i emplaçament del nou parc de Bombers, amb criteris que garanteixin el servei i uns temps d’arribada equilibrats.

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *