+0 - 0  by /0 comments

AENA i Guàrdia Civil activen un pla contra el vandalisme aeronàutic amb làser

Aena es blinda davant els atacs de vàndals amb punters làser. La companyia pública ha elaborat un dispositiu per evitar més atacs en aeroports. El gestor treballa colze a colze amb la Guàrdia Civil, que ja ha realitzat les primeres detencions.

Així ho explica el Ministeri de Foment en una resposta per escrit a una pregunta del senador de Coalició Canària Narvay Quintero. Aena ha instal·lat a tots els aeroports “un sistema de gestió de la seguretat operacional, que avalua de manera continuada els perills que afecten l’operació concreta de cada aeroport i defineixen, quan és necessari, les mesures mitigadores necessàries per mantenir el risc detectat a un nivell tolerable o acceptable “.

En funció de la informació disponible i de la seva anàlisi, es coordina amb la Direcció General de la Guàrdia Civil les actuacions pertinents. Aquestes consisteixen bàsicament en la realització per aquest Cos de Seguretat de rondes per les zones de l’entorn aeroportuari i moments en què s’estimi el major risc.

El Ministeri explica que a Barajas ja s’ha efectuat algunes actuacions amb èxit. “Quan es produeix l’avís d’un atac amb làser es transmet la informació a la Guàrdia Civil per evitar que aquest delicte es mantingui en el temps fins i tot s’han produït algunes detencions”.

Finalment, s’indica que a més s’està treballant en tasques de conscienciació perquè aquests incidents siguin notificats a l’acte, i en tots els casos, ja que això permetria establir una vigilància preventiva en àrees des d’on se sospiti que s’utilitzen les interferències lumíniques.

El ‘vandalisme aeronàutic’ amb punters làser augmenta a Espanya

Entre gener i octubre de l’any passat, AENA va registrar un total de 349 casos en què pilots van ser enlluernats amb un punter làser durant les maniobres d’aterratge en tota la xarxa d’aeroports de l’Estat. La xifra és superior a la comptabilitzada durant 2011. El Ministeri de Foment alerta que aquesta pràctica vandàlica comporta un gran perill, tot i que assegura que treballa en col·laboració amb la Guàrdia Civil per eradicar-la.

El Govern va oferir aquestes dades en resposta a una pregunta parlamentària de la portaveu del BNG al Congrés, Olaia Fernández Davila, relativa a aquest problema, després que les associacions professionals de pilots d’aerolínies denunciessin fa uns mesos aquesta pràctica.

Els casos baixen a Catalunya

“Registrem aquesta pregunta perquè vam tenir coneixement de casos que s’estaven donant en aeroports gallecs, com el de Vigo, i en altres zones, especialment Catalunya. Pel que ens han indicat des del Govern, tot i que en 2012 es van registrar més actuacions d’aquest ‘vandalisme aeronàutic’, els incidents d’aquest tipus van baixar en els llocs més afectats, on hi va haver denúncies “, explica la diputada.

Durant l’any passat, l’Ajuntament del Prat va modificar l’ordenança municipal sobre l’ús de platges per a establir sancions d’entre 1.500 i 3.000 euros per l’ús de punters làser, ja que se sospitava que els atacs es produïen des dels arenals.

AENA ha posat en marxa un “procediment uniforme d’actuació” en tots els aeroports per a aquests casos, que consisteix a “assegurar la recollida de màxima informació sobre cada incident” i notificar-ho a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), a la Comissió d’Investigació d’Accidents i Incidents d’Aviació Civil (Ciaiac), i avisar els cossos de seguretat de l’Estat. “En tots els casos els atacs es produeixen des de fora de les instal·lacions de l’aeroport”.

Càstig penal

La diputada Fernández Davila sosté que caldria plantejar-se prendre altres mesures més contundents per evitar aquests atacs amb punters làser. “Per les associacions amb les que ens hem posat en contacte, tant els pilots, com la pròpia AENA, són conscients que aquestes actuacions poden comportar un gran perill perquè, a més, es produeixen sempre durant l’aterratge. Creiem que, si segueixen en augment, caldria estudiar un càstig penal per als infractors “, opina.

El problema dels punters làser, que ara ha arribat a Espanya, fa ja anys que passa als EUA, on sí que hi ha penes de presó per als infractors.

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *