+6 - 0  by /0 comments

53 policies espanyols s’incorporen a Frontex

Sota el lema “Assegurar, protegir, reaccionar” l’any passat es va iniciar una campanya per part de l’Agència Europea de Fronteres i Guarda Costes per al reclutament de 700 agents i 300 comandaments del primer cos policial i uniformat de la Unió Europea. Aquesta convocatòria ha estat la primera de moltes que seguiran, ja que es preveu que el cos compti amb més 10.000 efectius en prop d’una dècada.

A diferència d’altres agències de la Unió, com l’Escola Europea de Policia (CEPOL) o la Oficina Europea de policia (Europol), Frontex exercirà funcions executives de policia i comptarà amb agents propis, a banda d’altres en comissió de serveis com venia sent habitual en l’àmbit de la cooperació de justícia penal i coordinació policial a nivell europeu.

El Cos de Guarda Costes i Fronteres de la Unió Europea es va crear per acord del Consell l’any 2019 per a fer front a els nombrosos reptes que sorgeixen a les fronteres exteriors de la Unió, i especialment pel que fa a controls fronterers, salvament i rescat en aigües internacionals, lluita contra el crim organitzat, obtenció d’intel·ligència i investigació en els crims transnacionals, deportacions i vigilància territorial.

Una cinquantena d’agents espanyols a la primera promoció

Des de Frontex es subratlla que la convocatòria s’adreça únicament a membres de cossos policials, duaners, guarda costes,  serveis d’emergència, professionals de gestió d’emergències i/o cossos militars amb experiència en aquests àmbits. Per a qualsevol candidat es requereix B2 anglès -idioma de treball al cos- i superar les proves físiques, proves psicotècniques, entrevista i curs selectiu.

Arran de la crisis de l’emergència sanitària del covid19 es va haver de redimensionar el procés selectiu en curs, fet pel qual de moment s’han incorporat 425 agents. El contingent espanyol de 53 agents  suposa el tercer grup nacional a Frontex amb un 12%. Per davant hi ha els Grecs amb un 20% i Romanesos encapçalen la representació nacional amb un 23% del total d’efectius. Està previst que el primer desplegament d’aquesta promoció es faci de cara al primer semestre de l’any vinent i a l’hora s’obrin noves convocatòries.

Curs selectiu de la primera promoció de Frontex.

Frontex ha optat per un sistema jeràrquic de tres nivells: bàsic, intermedi i avançat. Les places s’ofereixen en cada una d’aquestes categories. A banda s’oferiran especialitats molt semblants al Servei de Vigilància Duanera (marítima, investigació ..).  A diferència de la funció pública espanyola, l’obtenció d’una plaça no és vitalícia, ja que els contractes són per períodes de 5 anys renovables. L’edat màxima per prendre part en els processos selectius és de 47 anys. A banda del repte professional que suposa incorporar-se a Frontex, molts agents destaquen la millora en les condicions econòmiques i l’obtenció de beneficis socials impensables als seus països d’origen (complements expatriació, habitatge, ajudes per fills i educació, entre altres).

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *